Haberler
Bulut bilişim sistemleri nelerdir?
Bulut bilişim (cloud computing), bilgisayarlar ve diğer cihazlar için, istendiği zaman kullanılabilen ve kullanıcılar arasında paylaşılan bilgisayar kaynakları sağlayan, internet tabanlı bilişim hizmetlerinin geneline verilen addır. Kullanıcıların internet olan her yerden erişim sağlayabildikleri sistemin genel adıdır.
Günümüzde bilerek yada bilmeyerek yada farkında olarak yada olmayarak telefon-tablet kullananlar bu sistemi kullanıyor, nimetlerinden faydalanıyor. Nasıl mı? En basiti tüm akıllı telefon kullanıcıları dilerse iCloud, Google Drive&Photos gibi bulut depolama sistemlerine verilerini, fotoğraflarını, videolarını yüklüyor-yedekliyor. Aynı şekilde Vodafone Güvenli Depo gibi ve diğer GSM operatörlerinin sunduğu çözümleri kullanıyor. En belirgin faydasını telefonunu yenilediğinde yada yeniden kurduğunda tüm bilgilerinin zahmetsiz ve eksiksiz olarak telefonuna geri yüklendiğinde görüyor.
Buraya kadar günlük kullanıcı düzeyinde bulut sistemlerin kullanışına ilişkin basit örnekleme yaptım şimdi biraz daha ötesine profesyonel iş dünyasında nasıl kullanılıyor ona bakalım.
Genel olarak bir örnek verecek olursam kullanıcıların cihazlarına herhangi bir program kurmadan Ms Office belgelerini düzenlemek ve depolamak için office 365 hizmetini web tarayıcıları üzerinden sağlayabilmekteler. Bu hizmet hotmail.com, outlook.com gibi uzantılara sahip email hesabı olanlar içinde geçerli ve ücretsiz olan bir hizmettir. Ayni şekilde bir başka bilişim devi Google’un Gmail ve diğer servislerini örnekleyebiliriz.
Bulut Bilişim avantajları nelerdir?
Bulut bilişimin birden çok fazla avantajı var. Ben bunların birkaçını sıralamak istiyorum.
- Gizlilik
- Sermaye altyapısını azaltarak elde edilen maliyet tasarrufu
- Ölçeklenebilirlik
- Anında Güncelleme
- Lisans maliyetlerinden tasarruf
Bulut Bilişim hizmet modelleri nelerdir?
Altyapı hizmeti (IaaS): Bu en temel bulut hizmet modelinde, bulut sağlayıcıları, sunucuları, fiziksel veya sanal makineler olarak sunarlar.
Platform hizmeti (Paas): Bu bulut modelinde, kullanıcı belirli bir platformda (python,java, .net vb) uyumlu olan uygulamalarını zengin bir ortamdan yararlanarak kullanıyor.
Yazılım hizmeti (SaaS): Bu bulut modelinde kullanıcılara önceden belirlenmiş uygulamaları doğrudan web tarayıcısından çalıştırma imkanı sağlanıyor.
Peki Bulut Çeşitleri nelerdir?
Bulut Çeşitleri 3’e ayrılmakta. Bunlar:
Public Cloud (Genel Bulut): Public Cloud uygulamalarında depolama ve diğer kaynak erişimi hizmet sağlayıcıları tarafından kullanıcılara sunulur. Bu hizmetler ücretsiz veya kullanıma göre fiyatlandırılmaktadır. Genel olarak Microsoft, Google gibi genel bulut sağlayıcıları kendi altyapı kaynaklarını işler ve sadece internet üzerinden erişim sağlanır.
Private Cloud (Özel Bulut): Private Cloud daha büyük şirketler ve bilgileri daha önemli olan şirketlerin tercih ettiği bir bulut teknolojisi tipidir. Buna örnek olarak Microsoft şirketinin sunduğu Hyper — V ve System Center ürünlerini gösterebiliriz. Private Cloud kişisel kurduğumuz yapı olduğu için tüm bilgiler bizim elimizin altındadır. Örnek olarak devlet kuruluşları bilgi işlem ihtiyaçlarını ortak kurulan bir bulut kullanarak sağlayabilirler. Yada uluslararası bir şirket tüm dünya ülkelerinde olan şubelerinin bilgi işlem ihtiyaçlarını tek bir bulut üzerinden sürdürebilmektedir.
Hybrid Cloud (Melez Bulut):
Hybrid Cloud Public ve Private Cloud’un birleşiminden ortaya çıkan yapılardır. Güvenlik ve gizliliğin daha önemli olduğu ve tedbirin yüksek tutulması gereken yerlerde Private Cloud teknolojisi kullanılır, ancak yukarıdaki güvenlik tedbirlerinin daha düşük düzeyde tutulabileceği alanlarda Public Cloud kullanmak daha mantıklıdır. Bunların birleşmesi de şirketlerin hacmine göre değişiyor.
Çözbim bulut sistemlerini nasıl kullanıyor? ürünleri-çözümleri neler?
Çözbim Yazılım olarak sürekli gelişen teknolojilere göre ürünlerimizi güncellemeye, gelişen ihtiyaçlar doğrultusunda yenilerini üretmeye-geliştirmeye çaba gösterdik, gösteriyoruz. Bu doğrultuda firmalara özel çözümlerimizin yanında, tüm kullanıcılarımıza ücretsiz sunduğumuz çözümlerimiz de bulunuyor. Bunların birkaçını sıralayacak olursak; daha önceki yazılarımda tanıtımını yaptığımız Çözbim Patron, Çözbim eIrsaliye, Çözbim Xsentius, Çözbim eSipariş, Çözbim e-Fiyat Talep. Mobil ve Web uygulaması olan bu çözümlerimizin hepsi internet üzerindeki veritabanı sunucularımızdan veri okuyor-yazıyor ve bunu senkronize bir şekilde yemek sektörünün olmazsa olmazı Çözbim Yemekçi MRP/ERP uygulamamızın verilerini kullanarak yapıyor. Günümüzde her geçen gün artan maliyetler karşısında bir çok işletme hem donanım giderlerini azaltmak hem de bilgiye tek noktadan ulaşmak için bulut sistemleri seçiyor-geçiyor. Çözbim kullanıcıları da yönetim kolaylığı, tek noktadan ve kesintisiz hizmet alabilmek adına Çözbim Yemekçi MRP/ERP uygulamamızı bulut sunucular üzerinden kullanmaya başladılar.
Bulut sistemler artık günümüzün, geleceğin bir parçası ve tüm bilişim çözümleri artık bulut temelli olarak güncelleniyor, tasarlanıyor. Biz de Çözbim Yazılım olarak gelişen teknolojiler, ihtiyaçlar doğrultusunda çözümlerimizi üretmeye devam ediyoruz.
Gelecek sayıda görüşmek üzere.