Chat GPT Nedir?

Şu sıralar her yerde deyim yerindeyse Chat GPT fırtınası esiyor. Kısa süre içinde yarattığı muazzam etkiyle herkesin bir anda ilgi odağı haline gelen Chat GPT, yapay zeka konusundaki tüm ezberleri bozmayı başardı ve bu özel alanı bir adım öteye daha taşıdı.

Yapay zeka teknolojilerinin çıkabileceği çıtayı gösterme noktasında önemli bir referans olan Chat GPT’in yakın bir gelecekte Google’ın tahtını sallayacağını düşünenlerin sayısı az değil. Şu ana dek geliştirilmiş en önemli yapay zeka ürünlerinden biri olan Chat GPT, aynı zamanda pek çok meslek grubu için kırmızı alarm niteliğinde.

Metin odaklı işler başta olmak üzere avukatlıktan yazılım mühendisliğine kadar sayısız iş kolunu etkileyecek bri potansiyel söz konusu. Her ne kadar Chat GPT robotu, kendi varlığının pek çok iş koluna katkı sunacağını düşünse de şu an için yaratıcılığa dayalı işlerle yaşamını sürdüren insanların kafası bir nebze karışmış durumda. Chat GPT’nin barındırdığı veri potansiyeli hem müthiş bir heyecan yarattı hem de belli endişeleri beraberinde getirdi. Chat GPT hakkında merak edilen soruların yanıtlarını sizler için kısaca derlemeye çalıştık.

Chat GPT nedir?

Bu aralar her yerde Chat GPT ismiyle karşılaşmak mümkün. Teknoloji gündeminin ilk sırasına yerleşmeyi başaran bu özel yapay zeka teknolojisinin başında CEO Sam Altman ve Peter Thiel gibi isimler bulunuyor. 1 milyar dolara yakın bir yatırım taahhüdü ile beraber 2015 senesinde kurulan Chat GPT, aradan geçen 7 senede müthiş bir değişime imza attı.  San Francisco bölgesindeki bir araştırma laboratuvarı olan OpenAI, Chat GPT’nin kuruluşunda çok önemli bir role sahip.

30 Kasım tarihinde resmi düzeyde yayına alınmaya başlanan yapay zeka robotu, çok kısa süre içinde milyonlarca kullanıcıya hitap etmeye başladı. Chat GPT, yapay zeka teknolojisini üst düzeyde kullanarak “konuşma” eylemini neredeyse insanlar arası diyaloglardaki gibi bir düzeye dönüştürdü. Bu nedenle de yapay zeka konuşmaların oldukça pürüzsüz ya da doğal bir formla karşımıza çıkmasını sağladı. Chat GPT esasen temelde bir dil modeli. Hatta kendisine sorulan bazı sorular karşısında, “Ben bir dil modeliyim, lütfen bu konuda daha fazla bilgi almak için arama motorlarından destek alın” şeklinde ifadeler kullanmaktadır.

Chat GPT robotundan doğru ve verimli şekilde yararlanmak adına öncelikle bu teknolojinin hangi amaçlarla ve nasıl kullanılacağının saptanması gerekir. Chat GPT özellikle tasarımcılar, hikaye anlatıcıları, çevirmenler ya da yaratıcı fikirlerin ön planda olduğu işleri yapan kişiler için kusursuz bir asistandır. Şarkı sözleri yazan, bir hikayenin devamını sizin için getiren, sizin adınıza dilekçe yazan ya da doğrudan sizinle sohbet edebilen bu robot, henüz emekleme aşamasında. Chat gpt teknolojisinin birkaç sürüm sonra geleceği noktayı hayal etmek oldukça güç görünüyor.

Chat GPT ile neler yapılabilir?

Pek çok kişi için Chat GPT yapay zeka robotu, şu an için kapalı bir kutu. Onunla uzun uzun sohbetler ettiğinizde esasen robotun nasıl seviyelere çıkabileceğini net şekilde görebiliyorsunuz. Sohbet tabanlı ilerleyen Chat GPT, kendisine sorulan sorular karşısında tıpkı insanlar gibi yanıtlar veriyor. Size sunacağı detaylar ise büyük ölçüde yapacağınız doğru ve kaliteli yönlendirmelerle ortaya çıkıyor. Kendisine sorulan soruları çok kısa süre içinde anlayıp anlamlı cümlelerden oluşan yanıtlara dönüştürüyor. Üstelik bunu yaparken oldukça doğal ve akıcı bir tonla gerçekleştiriyor. Türkçeyi kullanma becerisi ise son derece dikkat çekici. Buna rağmen sürümün İngilizce versiyonu, çok daha üst düzey beceriler sunabiliyor.

Chat GPT yapay zeka teknolojisi ile örneğin özgün bir şiir yazabilirsiniz. Üstelik şiirinizin ilk dizesini siz yazabilir ve devamını onun getirmesini talep edebilirsiniz. Ayrıca şiirinizin mesela varoluşçuluk ile alakalı olmasını talep edebilirsiniz. Diğer yandan şiirin belli bir şairin tarzı ve bakış açsıyla yazılmasını isteyebilirsiniz. Görüldüğü üzere sonsuz olasılıklar elde etmek Chat GPT ile oldukça kolaylaşıyor. Üstelik sizin için üreteceği metinler, benzersiz ve size özel. Bunu şiir özelinde örnekledik ancak aynı şeyi bir çeviri, roman, öykü, deneme, mektup, dilekçe için yapmak da olası. Chat GPT, son derece gelişmiş bir soru-cevap özelliğine sahiptir. Saliseler içerisinde en zor matematik denklemlerini çözmeyi başarır.

Sizin için hataları ayıklayabilir ve çözebilir. Belli türleri kendince sınıflandırabilir ya da doğrudan önerilerde bulunabilir. Ve en önemli faydalarından biri de sizin için oturup kod yazabilir. Evet yanlış duymadınız, geliştirmek istediğiniz bir yazılım varsa artık çok ama çok güçlü bir yardımcınız olacak. Özellikle giriş seviyesinde yazılım süreçleri ile ilgiliyseniz, sistemin pek çok temel konuda size rehberlik edeceğinden emin olabilirsiniz.

Uzun lafın kısası, karşımızda her şeyi bilen kusursuz bir öğretmen bulunuyor. Dilerseniz yarım kalan fikirlerinizi Chat GPT sayesinde tamamlarsınız dilerseniz kapsamlı bir diyet planı oluşturursunuz. Chat GPT robotundan nasıl yararlanabileceğiniz tamamen size kalmıştır. Yakın zaman sonra daha fazla “kişiselleştirme” özelliğiyle güncelleneceği için yapabileceklerimizin sınırı da daha fazla artacaktır.

Chat GPT nasıl kullanılır?

Chat GPT yapay zekâ robotu, insanların geri bildirimlerinden yola çıkarak “pekiştirme” isimli bir öğrenme tekniğiyle geliştirildi. Piyasaya sürüldüğünden bu yana belli aralıklarla robot üzerinde deneyler yapılmaya devam ediliyor. Bu konuda daha önce ortaya çıkarılan dil modellerine kıyasla çok daha gelişmiş bir model olan Chat GPT, bir anlamda devrim niteliğinde. Peki bu özel yapay zeka teknolojisini nasıl kullanmaya başlayabilirsiniz?

Her şeyden önce şu an için Chat GPT için resmi bir aplikasyon olmadığını aktaralım. Chat GPT günümüzde yalnızca tarayıcılar üzerinden kullanılıyor. Chat.openai.com web sitesine girdiğinizde ana sayfada giriş ve kayıt ekranları ile karşılaşacaksınız. Dilerseniz birkaç temel bilgiyi yanıtlandırarak hesabınızı oluşturabilirsiniz dilerseniz de doğrudan elektronik posta adresinizle giriş yapabilirsiniz. Kayıt esnasında sizden isim, telefon numarası ve e-posta gibi bilgiler talep edilmektedir.

Kayıt işleminden sonra e-posta adresinize bir aktivasyon linki gelecektir. Bu linke tıkladığınız andan itibaren kaydınız tamamlanacaktır. Sisteme giriş yaptığınız zaman karşınıza doğrudan chat ekranı çıkacaktır. Sistem zaman zaman yoğunluk nedeniyle ağ hatası verse de bu sorun kısa süre içinde ortadan yok olmaktadır.

Chat GPT Google’ın yerini alabilir mi?

Şu anda tümüyle ücretsiz bir şekilde kullanılan Chat GPT ile alakalı en önemli tartışmalardan biri de Google gibi kült bir arama motorunun bu süreçten nasıl etkileneceği yönündedir. Zira söz konusu yapay zeka teknolojisi, Google’ın yapabileceği pek çok şeyi daha farklı ve cezbedici bir metotla yapmayı başarıyor.

Unutmamak gerekir ki sistem şu an için zaten sunduğu tüm nesnel bilgileri ve verileri arama motorları üzerinden çekiyor. Yani bir anlamda Chat GPT-3, Google’ın muazzam veri tabanından aktif şekilde yararlanıyor. Fakat her ikisinin de çalışma mantığı ve işleyişi çok farklıdır. Örneğin Google, size doğrudan bir yaratıcı metin oluşturamaz ya da Chat GPT’de olduğu gibi sizinle öznel bir bağ kuramaz. Uzmanlar doğrudan arama motorlarının yerini almak yerine bu tip dil modellerinin bir tür alternatif model olabileceğini savunuyor. Fakat yine de insanların bu konuda ikiye bölündüğünü de anımsatalım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Siteyi ziyaret etmeye devam ettiğiniz takdirde çerezleri kabul etmiş olursunuz.